"Żyć to działać, to rozsiewać po świecie talent, energię, uczucie, pomagać w czasie teraźniejszym pokoleniom przyszłym." Władysław Stanisław Reymont

Aż ślinka cieknie...

Raj dla podniebienia w roku szkolnym 2015/2016

jagodowa panna cotta

kolorowa zebra galaretkowa

kulki owsiane jak pralinki

palmiery

szybki deser

zebra jogurtowa

zapiekanka makaronowa

Smacznego!

Przepisy kulinarne na rok 2014/2015

RYBA ZAPIEKANA Z MARCHEWKĄ

ryba_z_marchewka.jpg [100x75]

Składniki:
-filet z miruny 2 sztuki,
-marchew 2 sztuki,
-natka pietruszki posiekana 3 łyżki,
-ser żółty 50 gram,
-oliwa z oliwek 1 łyżka,
-sól. 
Sposób przygotowania:
Rybę myjemy i kroimy na kawałki dowolnej wielkości (jeśli jest zamrożona, to najpierw ją odmrażamy). Marchewki obieramy, myjemy
i ścieramy na tarce o małych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, po czym układamy w nim kawałki ryby. Dokładnie oprószamy solą, następnie pokrywamy całość startą marchewką, posiekaną natką pietruszki 
i drobno startym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 20 minut.
                                                  Smacznego                                                                            Autor: Sylwia Uśmiech


PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

pierniczki__1.jpg [640x421]pierniczki_2.jpg [640x401]

Składniki:
 1 szklanka miodu
 1 szklanka cukru
 5 szklanek mąki tortowej
 2 łyżki masła
 250 g margaryny
 2 całe jajka
 3 żółtka
 3 paczki przypraw do piernika
 1 czubata łyżka dobrego kakao
 2 łyżeczki sody oczyszczonej - rozpuszczonej w odrobinie zimnego mleka 
 
Wykonanie:
Margarynę z masłem rozpuścić na małym ogniu. Dodać cukier i miód i lekko pogrzać do chwili połączenia składników. Uważać, by nie zagotować. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. Na stolnicę przesiać mąkę i kakao. Dodać przyprawy
i wymieszać. Pośrodku zrobić dołek. Wbić jajka, dodać żółtka, wlać wystudzony miód, lekko zamieszać. Dodać sodę rozpuszczoną
w mleku. Wszystko posiekać nożem, aby połączyć składniki. Zagnieść ciasto i dobrze wyrobić. Podzielić na dwie części, każdą owinąć folią spożywczą  i pozostawić na noc w lodówce. Następnego dnia wyjąć ciasto, wałkować na grubość 2-3 mm, podsypując delikatnie mąką, tak by ciasto się nie przykleiło do stolnicy. Wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170ºC przez 10-15 min. Wystudzone dekorować lukrem, np. lukrem z białek.                                                                            
                                                                                     SMACZNEGO!
                                                                                                                                                                                       Autor: EmilkaMrugnięcie

CIASTECZKA

 ciasteczka.jpg [50x31]

Składniki:
• 200g zimnej margaryny Kasi
• 250g mąki pszennej + dodatkowa do posypania
• 5g proszku do pieczenia
• 100g drobnego cukru
• 2 duże żółtka
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Nasmarować blachy tłuszczem lub wyłożyć je papierem do pieczenia.
2. Pokroić margarynę Kasię na małe kawałki.
3. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodać cukier, szczyptę soli, żółtka i margarynę Kasię i wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem. Owinąć ciasto w folię spożywczą i pozostawić przez 30 minut do schłodzenia w lodówce.
5. Posypać powierzchnię roboczą niewielką ilością mąki i rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 5 mm. Wyciąć kształty wykrojnikami i układać je na blasze do pieczenia. Ewentualnie można formować z ciasta kulki i spłaszczać je lekko na blasze, aby uzyskać zwykłe okrągłe ciastka.
6. Piec w piekarniku przez 15-20 minut, aż będą lekko brązowe. Pozostawić ciastka do schłodzenia na blasze.
7. Na koniec posypać cukrem.
                                                               Smacznego!

                                                                                                                                    Autor: Emilka Uśmiech

Deser ryżowo - owsiany
deser_ryzowo_owsiany.jpg [582x436]
 
Składniki:
-ryż ugotowany ½ torebki,
-płatki owsiane 60 gram,
-migdały siekane 20 gram,
-jagody goji 30 gram,
-ksylitol 2 łyżki,
-olej rzepakowy 2 łyżki,
-kardamon 1 szczypta,
-jogurt grecki 2 łyżki,
-czekolada starta.
 
Sposób przygotowania:
Ryż mieszamy z 1 łyżką jogurtu greckiego, 1 łyżką ksylitolu oraz kardamonem. Przekładamy do dwóch pucharków. Płatki owsiane prażymy na suchej patelni, mieszając co chwilę, by się nie przypaliły. Dodajemy olej, tarte migdały, jagody goji i pozostały ksylitol. Podgrzewamy do czasu rozpuszczenia ksylitolu. Studzimy, a następnie przekładamy do pucharków. Na każdej porcji kładziemy po pół łyżki jogurtu greckiego, posypujemy startą czekoladą i ewentualnie kładziemy kawałek jabłka.
                                                                                                                                                  Sylwia Uśmiech

Przepisy kulinarne rok 2013/2014