Zespół Szkół im. Władysława Stanisława Reymonta w Starej Łubiance
http://zsstaralubianka.pl

03 października 2018 22:57 | Aktualności

„Nie samym chlebem człowiek żyje”.

Pyszny chlebek to jest to!

Bardzo chętnie zjadam go!

Lubię chrupać go z masełkiem,

Miodkiem, szynką oraz serkiem.

Świeży chlebek często jem!

On jest zdrowy, ja to wiem!

 

 

      Upieczony przez siebie chleb to coraz popularniejszy składnik posiłków w polskich domach. Świeżutki, pachnący, chrupiący - dla większości z nas nieodłączny składnik posiłku. Pieczenie chleba w domu, szkole nie jest trudną sztuką, warto spróbować i choć od czasu do czasu zastąpić pieczywo ze sklepu własnoręcznie upieczonym, pysznym chlebem.

      Wszystkim  znane  jest  powiedzenie „nie samym chlebem człowiek żyje”. Z całą pewnością tak jest, ale z drugiej strony trudno sobie wyobrazić śniadanie bez kromki chleba. Pieczywo stanowi nieodłączny element naszej diety. Podstawowym składnikiem chleba jest mąka. Rodzaj mąki określa się przez podanie nazwy zboża, z której ją otrzymano, a to, której mąki użyjemy, bardzo wpływa na wygląd, smak i walory zdrowotne naszego domowego chleba.

     Dnia 1 października 2018 r. w klasie III  odbyły się zajęcia poświęcone tradycji pieczenia chleba. Celem zajęć było poznanie kolejnych etapów jego powstawania, począwszy od siewu zboża poprzez zbiory i wypiek w piekarni. Uczniowie poznali także różne rodzaje mąk oraz ciemnie i jasne pieczywo. Inauguracją zajęć był własnoręczny wypiek chleba w szkole. Starannie połączyliśmy wszystkie składniki, przełożyliśmy ciasto do blaszek, wstawiliśmy do piekarnika i z niecierpliwością czekaliśmy, by móc wyjąć upieczony chlebek.

 

Zdjęcia: