"Żyć to działać, to rozsiewać po świecie talent, energię, uczucie, pomagać w czasie teraźniejszym pokoleniom przyszłym." Władysław Stanisław Reymont

Aktualności

06 listopada 2016 19:04 | Aktualności

„Dzieciaki w kuchni” - projektujemy logo naszej firmy i ustalamy zasady.

     Pierwszym etapem wdrażania innowacji pedagogicznej było omówienie i spisanie zasad obowiązujących w trakcie zajęć praktycznych w kuchni. Dzięki ustaleniu regulaminu pracy zabawa w kuchni będzie przyjemna i bezpieczna.

 10 rzeczy, które powinien wiedzieć każdy kucharz:

  • Zanim zaczniesz, przeczytaj przepis od początku do końca z dorosłą osobą. Przygotuj wszystkie składniki i przybory.
  • Załóż fartuch, by chronić ubranie. Zwiąż długie włosy, by nie wpadły do jedzenia.
  • Przed rozpoczęciem przygotowywania posiłku i w trakcie gotowania myj dokładnie ręce, mydłem i gorącą wodą, by uniknąć przenoszenia zarazków.
  • Opłukuj owoce i warzywa! Upewnij się, że miejsce, w  którym pracujesz, oraz wszystkie Twoje przyrządy i sztućce są czyste. Posprzątaj po sobie.
  • Zawsze używaj suchych kuchennych rękawic, kiedy dotykasz czegoś gorącego, gotujesz na patelni czy pieczesz w piekarniku. Miej zawsze w pobliżu apteczkę,  tak na wszelki wypadek.
  • Nigdy nie zostawiaj gotującego się jedzenia na kuchence. Używaj timera, ponieważ łatwo jest się rozproszyć i zapomnieć o czasie gotowania potrawy.
  • Bądź ostrożny! Nigdy nie biegaj po kuchni. Noże trzymaj tylko za trzonki.
  • NIGDY NIE GOTUJ ZUPEŁNIE SAMODZIELNIE! Zawsze miej do pomocy dorosłego. UWAGA! Niech ktoś dorosły zawsze pomaga Ci z ostrymi nożami, gorącymi talerzami i garnkami, piekarnikiem, głęboką patelnią, robotem kuchennym itd. 
  • Nigdy nie kładź rąk ani kuchennych ścierek na kuchence. Nawet jeśli nie wygląda na gorącą, nie chcesz przecież niczego spalić ani nikogo narazić na niebezpieczeństwo. Umieszczaj rondel daleko od krawędzi kuchenki, by zapobiec jego przewróceniu się czy rozlaniu.
  • Zostaw kuchnię czystą po zakończeniu gotowania. Umyj i odłóż na miejsce wszystkie naczynia, sztućce i urządzenia, których używałeś. Odłóż składniki. Sprawdź, czy wszystko jest powyłączane.

     Kolejnym zadaniem  młodych kucharzy było  ustalenie czego potrzebuje w kuchni każdy kucharz, piekarz i cukiernik: piekarnik i kuchenka, mikser, gofrownica, wyciskarka do soku, waga kuchenna, trzepaczka, talerze, patelnia, rondel, garnek, deska do krojenia, wałek,  sitko do mąki, tarka, dzbanek z miarką, miska, sztućce,  drewniana łyżka, obieraczka, sito, blacha do pieczenia, pędzel, formy do ciast, babeczek, zegar, noże, papier do pieczenia, rękaw do wyciskania,  rękawice kuchenne, nożyce kuchenne,  szpatułka, folia aluminiowa i  folia do żywności.

     Następnie młodzi adepci sztuki kulinarnej postanowili zaprojektować logo, czyli symbol graficzny służący do identyfikacji marki firmy. Pomysłów było wiele. Każdy w swojej propozycji znaku graficznego zawarł elementy dotyczące lub kojarzące się z nazwą „Dzieciaki w kuchni”. Spośród licznych projektów wybrano jeden, który stał się naszym znakiem firmowym. Pozostałe zdobią klasowe gazetki.

     Regulamin i przygotowane tablice   będą przypominały  kucharzom  zasady pracy podczas zajęc i na stałe będą  umieszczone  w widocznym dla wszystkich miejscu.

red. Ilona Przydatek i Beata Taracińska

 

Przeczytano: 352 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: