"Żyć to działać, to rozsiewać po świecie talent, energię, uczucie, pomagać w czasie teraźniejszym pokoleniom przyszłym." Władysław Stanisław Reymont

Aktualności

06 listopada 2016 22:20 | Aktualności

Pieczemy domowy chleb z mąki z pełnego przemiału.

      Uczniowie klasy III realizując blok tematyczny KARMI NAS ZIEMIA CZARNA poznali drogę „od ziarenka do bochenka” oraz znaczenie pełnowartościowego pieczywa w codziennej diecie. O wartości odżywczej pieczywa decyduje przede wszystkim mąka użyta do jego wypieku. Najbardziej wartościowa jest nieoczyszczona z pełnego przemiału. Najzdrowsze więc jest pieczywo z mąki żytniej oraz razowej, które jest bogatym źródłem witaminy E, witamin z grupy B, minerałów takich, jak: cynk, fosfor, potas, żelazo, magnez i miedź, a także błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit.

Młodzi piekarze pełni wiedzy i energii postanowili własnoręcznie upiec pachnący domowy chleb. W tym celu dokładnie przeanalizowali przepis, wypisali nazwy i gramaturę potrzebnych produktów. Samodzielnie lub wraz z rodzicami zakupili niezbędne składniki. Następnie za pomocą miarek i wagi kuchennej odmierzali wagę odpowiednich produktów: mąki, soli, cukru, wody i drożdży. Dokładnie sprawdzali temperaturę oraz czas pieczenia, aby właściwie nastawić piekarnik. Po godzinie z piekarnika „wyszedł” gorący, rumiany i pachnący chleb! Niestety, aby go skosztować należy poczekać do jutra!

red. Beata Taracińska

Przeczytano: 400 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: