"Żyć to działać, to rozsiewać po świecie talent, energię, uczucie, pomagać w czasie teraźniejszym pokoleniom przyszłym." Władysław Stanisław Reymont

Aktualności

24 lutego 2017 15:54 | Aktualności

Jak zrobić pyszne kakao?

      Gotowanie kakao to niezwykle trudna sztuka. Wszyscy lubimy kakao, ale często idziemy na przysłowiową łatwiznę i sypiemy do kubka proszek kakaopodobny - słodki, ale jakże odbiegający smakiem i  wartością od prawdziwego kakao. 

Jak ugotować prawdziwe kakao? Uczniowie klasy II A już to potrafią.

  • Najpierw należy pomieszać kakao z cukrem i niewielką ilością mleka. 
  • Na jedną szklankę mleka potrzebujecie jedną  łyżeczkę suchego kakao i łyżeczkę cukru.
  • W międzyczasie zagrzać mleko na kuchence.
  • Tak przygotowaną mieszankę  kakao, cukru i niewielkiej ilości mleka, wlać do garnka z ciepłym mlekiem i zagotować. 
  • Nalać  kakao do kubków i rozkoszować   się jego smakiem.

 

      Tym sposobem przygotowaliśmy sobie przepyszne kakao. Tłusty Czwartek okazał się świetną okazją do kultywowania zwyczajów i tradycji polskich oraz naszych kulinarnych eksperymentów. Kakao podaliśmy z pysznymi pączkami.

      Dni nadal zimne, na dworze szaro i ponuro... Najlepszym lekarstwem  będzie pyszne gorące kakao. Wprowadźcie nasze porady w życie i poczujcie inny smak kakao! Myślimy, że będzie Wam smakować.

Zajęcia zorganizowano w ramach realizacji innowacji pedagogicznej „Dzieciaki w kuchni”.

Red. Ilona Przydatek

Przeczytano: 311 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: