"Żyć to działać, to rozsiewać po świecie talent, energię, uczucie, pomagać w czasie teraźniejszym pokoleniom przyszłym." Władysław Stanisław Reymont

Aktualności

06 czerwca 2017 21:01 | Aktualności

W każdej szczypcie tak wiele smaku…

      Przyprawy dodają naszemu życiu smaku. Sprawiają, że staje się pasją, którą dzielimy się z najbliższymi. Od wieków służą jako lekarstwa, a niegdyś jako środek płatniczy i rytualny, a nawet magiczny. Historia i pochodzenie przypraw to fascynująca opowieść o najodleglejszych zakątkach świata, krajach i ludziach, którzy z pasją przemierzali lądy i morza w poszukiwaniu tych najlepszych, najbardziej doskonałych i aromatycznych.  

     Podczas zajęć kulinarnych zorganizowanych w ramach realizacji innowacji pedagogicznej „Dzieciaki w kuchni”, uczniowie klasy II A i III poznali przyprawy, które wzbogacają smak, aromat i wygląd potraw. Mieli okazję poznać: liść laurowy, słonecznik, kokos, curry, pieprz biały, tymianek, czosnek, pieprz czarny, goździki, jałowiec, rozmaryn, kurkumę, gorczycę, estragon, paprykę, majeranek, sól, jałowiec, imbir, rodzynki, ziele angielskie, bazylię, gałka muszkatołową i oregano.

      Zajęcia stały się też doskonałą okazją by zaprosić uczniów na spotkanie z kuchnią indyjską i hiszpańską, po to by przygotować potrawy z wykorzystaniem poznanych przypraw.

      Indie to kraj niezwykłych kontrastów, różnorodności kultur i religii, które współistnieją obok siebie, co znajduje odzwierciedlenie w bogactwie kuchni. Dania kuchni indyjskiej są niezwykle kolorowe i aromatyczne. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają starannie dobranym przyprawom. Uczniowie klasy II A przygotowali -kurczaka po indyjsku w towarzystwie papryczki chili, imbiru, słodkiej papryki, cynamonu, kurkumy, curry i miodu.

     Hiszpanie używają dużo przypraw. Jedzą dania aromatyczne, pachnące tymiankiem, bazylią, pietruszką, cebulą i czosnkiem. Szefowie kuchni z klasy III byli zajęci przyrządzaniem paelli. Bazę tej potrawy stanowi ryż z szafranem. Dzięki tej przyprawie paella ma żółty kolor i charakterystyczny smak! Podawana jest z różnymi dodatkami, począwszy od warzyw, poprzez owoce morza, a na drobiu kończąc. Zwykle w restauracji przynoszona jest na patelni, a goście sami nakładają sobie porcje na talerze. Smakosze powinni spróbować czarnej paelli (inna nazwa – arroz negro), która ma, jak sama nazwa wskazuje, czarny kolor. Uzyskuje się go dzięki naturalnym barwnikom uzyskanym z kalmarów lub mątw, które są nieodłącznym składnikiem arroz negro (hiszp. czarny ryż).

      Jak widać bez przypraw i ziół – trudno się obyć, a prawdziwi kucharze nie wyobrażają sobie pracy w kuchni bez naturalnego smaku tego dobra natury. Zachęcamy więc do jak najczęstszego eksperymentowania, odkrywania nowych smaków i wypróbowywania właściwości przypraw w kuchni. Wybierzcie się w niesamowitą podróż w odległe zakątki świata. Podróż pełną różnorodnych smaków i zapachów. Dla niektórych będzie to odkrywanie nowych smaków, a dla innych pewnie tylko przypomnienie tego, co już mieli okazję zakosztować podczas prawdziwych podróży. Próbujcie! Warto!

 

red. I. Przydatek i B. Taracińska

Przeczytano: 318 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: