"Żyć to działać, to rozsiewać po świecie talent, energię, uczucie, pomagać w czasie teraźniejszym pokoleniom przyszłym." Władysław Stanisław Reymont

Aktualności

28 września 2017 22:52 | Aktualności

Od ziarenka do bochenka - warsztaty pieczenia chleba.

     Dnia 27 września uczniowie klasy III a realizując blok tematyczny KARMI NAS ZIEMIA CZARNA poznali drogę „od ziarenka do bochenka” oraz znaczenie pełnowartościowego pieczywa w codziennej diecie. Okazuje się, że przygotowanie chleba  nie jest trudne, a  pieczywo wykonane samodzielnie jest smaczniejsze i zdrowsze od tego, które sprzedawane jest w sklepach. Chleb to podstawa żywienia w wielu domach, warto więc zadbać o to, aby były to naprawdę zdrowe podstawy.

     Cała zabawa zaczęła się od wyrabiania ciasta, z którego powstał pyszny chlebek żytni na zakwasie. Podczas warsztatów uczniowie poznali tajniki związane z wyrobem chleba. A droga jest daleka. Zaczyna się od ziarna, które rolnik zasiał w polu. Potem zboże rośnie i dojrzewa. Przychodzi czas żniw. Po żniwach zboża dobrej jakości trafiają do młyna, a gorsze przeznaczone jest na paszę dla zwierząt. W młynie z ziarna powstaje mąka, z której wypieka się chleb.

     O wartości odżywczej pieczywa decyduje przede wszystkim mąka użyta do jego wypieku. Najbardziej wartościowa jest nieoczyszczona z pełnego przemiału. Najzdrowsze więc jest pieczywo z mąki żytniej oraz razowej. Na zajęciach uczniowie  własnoręcznie wyrabiali ciasto chlebowe dokładnie analizując przepis. Po godzinie z piekarnika wyjęliśmy upieczone chlebki. Niestety, aby ich skosztować należy poczekać do wystygnięcia!

     Chleb, bułki czy bułeczki sprzedawane w sklepach są chemicznie ulepszane, aby dłużej zachowywały świeżość, były bardziej pulchne i miały bardziej intensywny smak. To sprawia, że z tradycyjnym pieczywem łączy je już często tylko nazwa. Mając tego świadomość, coraz więcej osób decyduje się na samodzielne przygotowanie pieczywa. Spróbujecie bo warto!

Zajęcia zorganizowano w ramach kontynuacji innowacji pedagogicznej „Dzieciaki w kuchni”.

 

Red. Ilona Przydatek

Przeczytano: 129 razy. Wydrukuj|Poleć znajomemu|Do góry

Zdjęcia: