"Żyć to działać, to rozsiewać po świecie talent, energię, uczucie, pomagać w czasie teraźniejszym pokoleniom przyszłym." Władysław Stanisław Reymont

Aktualności

25 października 2017 22:48 | Aktualności

Jesienne muffinki czyli babeczki z dyni.

      Czasami jajko wyląduje prosto na podłodze, a mąka rozsypie się po całym blacie. Czy to ważne? Przesypywanie, odmierzanie, mieszanie, prosta sprawa dla małych kucharzy. W ramach innowacji pedagogicznej „Dzieciaki w kuchni” uczniowie klasy IIIA zaproponowali przygotowanie jesiennych muffinek czyli babeczek z dyni. Nasz przepis na pochmurne jesienne dni? Wspólne gotowanie. Polecamy.

      Po polsku – po prostu babeczki, z angielskiego muffiny – czyli pyszne, lekkie i małe słodkie desery, które można przygotować łatwo i na różne sposoby. Nie potrzeba ani wiele składników, ani zbyt dużo akcesoriów, żeby wyszły perfekcyjnie. Sezon na dynie już dawno otwarty! Przygotowaliśmy pyszny przepis z wykorzystaniem dyni, który pokochają nawet najwięksi jej wrogowie. Dynia sprawdza się w wielu przepisach, nie tylko tych wytrawnych. Poprzez swój intensywny pomarańczowy kolor i neutralny smak rewelacyjnie sprawdza się także w deserach. Możemy z niej zrobić między innymi puszyste i wilgotne muffinki.

     Jak się okazało sposób przygotowania ciasta na muffiny był bardzo prosty. Najpierw uczniowie przesiali do misek składniki suche. Następnie do drugiej miski wlali składniki mokre i starannie je wymieszali. Po uzyskaniu jednolitej mieszaniny połączono zawartość obu naczyń. Po otrzymaniu jednorodnej masy wystarczyło przełożyć ciasto do foremek. Smak podkręciliśmy przyprawą korzenną, która genialnie spisała się w jesienną niepogodę. Przepyszne babeczki pięknie pachniały i ładnie wyrosły. Wyszły puszyste i wilgotne. Upiekliśmy je w teflonowych foremkach, korzystając z tradycyjnych papilotek.

       Powstał wyśmienity, smaczny deser, który wyglądał bardzo apetycznie. O wartościach zdrowotnych tych muffinek moglibyśmy się jeszcze długo rozpisywać, ale może zakończymy na tym, że są niesamowicie pyszne. Mają cudny, pomarańczowo dyniowy kolor i są takie... jesienne. Przyrządzonym deserem poczęstowaliśmy zapowiedzianych w tym dniu gości – naszych Rodziców, którzy przyszli na zebranie z wychowawcą.

Szkoda, ze sezon dyniowy nie trwa cały rok. Trzeba z niego korzystać jak najdłużej będzie to możliwe.

Red. Ilona Przydatek

Przeczytano: 235 razy. Wydrukuj|Poleć znajomemu|Do góry

Zdjęcia: