"Żyć to działać, to rozsiewać po świecie talent, energię, uczucie, pomagać w czasie teraźniejszym pokoleniom przyszłym." Władysław Stanisław Reymont

Aktualności

09 listopada 2017 19:57 | Aktualności

Robimy deser patriotyczny - mini serniczki jogurtowe.

      Z okazji zbliżającego się Narodowego Święta Niepodległości uczniowie klasy III A postanowili podczas zajęć kulinarnych pobawić się narodowymi kolorami. Różne mieliśmy koncepcje, ale w końcu zdecydowaliśmy się przygotować - mini serniczki jogurtowe. To propozycja na coś smacznego i prostego z łatwo dostępnych składników. Mini serniczki nie wymagały pieczenia, ani specjalnych umiejętności, a doskonale sprawdziły się jako pożywne drugie śniadanie.

      Tak więc zrobiliśmy tradycyjny czerwony mus z truskawek, a biała góra to tradycyjna jogurtowa pannacotta z dodatkiem śmietanki. Całość wyszła nie za słodka, i łączyła się ze sobą w bardzo przyjemny sposób. Deser patriotyczny okazał się prosty i szybki w przygotowaniu, poza tym był smaczny i zdrowy bo z wykorzystaniem jogurtu naturalnego i owoców.

      Czego chcieć więcej? Przecież to deser idealny! Jak to mówią uczniowie 10/10 . Ten w barwach biało-czerwonych i przygotowany na specjalną okazję okazał się doskonałym pomysłem. Polecamy! Dla wielbicieli serniczków i nie tylko.

Red. Ilona Przydatek 

Przeczytano: 257 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: