"Żyć to działać, to rozsiewać po świecie talent, energię, uczucie, pomagać w czasie teraźniejszym pokoleniom przyszłym." Władysław Stanisław Reymont

Aktualności

28 maja 2018 15:21 | Aktualności

Warzywne słupki – niespodzianka kulinarna z okazji Dnia Matki.

       Mama była, jest i będzie. I jaka by ona nie była, i gdzie by nie była, miejsce w sercu dziecka zajmuje pierwsze. Być mamą, to najwspanialsze i najtrudniejsze zadanie postawione przez życie.

      Dzień Matki w Polsce obchodzony jest każdego roku 26 maja. Słowo "mama", które brzmi podobnie w wielu językach świata, jest tego dnia na ustach wszystkich, nie tylko dzieci. Składamy wówczas życzenia, dzieci przygotowują występy dla swoich mam, laurki i prezenty. Ta tradycja w naszym kraju liczy już ponad 100 lat, a pierwszy raz w historii Dzień Matki świętowano w Krakowie w roku 1914. 

       Dnia 25 maja z okazji zbliżającego się Dnia Matki uczniowie klasy I i III A przygotowali łatwe i zdrowe - warzywne słupki z dipem jogurtowo-koperkowym. Pyszna i chrupiąca przekąska warzywna zamieniła zwykłe warzywa w niezwykły smakołyk. Lista zakupów była bardzo krótka: marchew, papryka żółta i czerwona, ogórek, koperek i jogurt.

       Młodzi kucharze wyczarowali z warzyw naprawdę prawdziwe cuda. Zobaczcie sami! Zajęcia zorganizowano w ramach kontynuacji innowacji pedagogicznej „Dzieciaki w kuchni”. Dodatkowo z okazji Dnia Mamy, wszystkie dzieci przygotowały teczki tematyczne – lapbooki oraz herbaciane kwiatki.


Wszystkim Mamom, z okazji ich święta, życzymy niewyczerpanych pokładów cierpliwości, zdrowia i pogody ducha, jak najwięcej powodów do radości ze swoich pociech, a także uśmiechu każdego dnia!

Red. I. Przydatek, B. Taracińska

Przeczytano: 153 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: