"Żyć to działać, to rozsiewać po świecie talent, energię, uczucie, pomagać w czasie teraźniejszym pokoleniom przyszłym." Władysław Stanisław Reymont

Aktualności

03 listopada 2016 20:41 | Aktualności

Dzieciaki w kuchni - Czas start!

      Zajęcia kulinarne są doskonałym źródłem wiedzy dla uczniów. Ze względu na wielorakie doznania zmysłowe zajęcia w kuchni są sposobnością do poznawania otoczenia i integracji zmysłów w naturalnych, niewymuszonych sytuacjach. Dzieci często zadają pytania o rozmaite zjawiska i ich przyczyny np. Dlaczego woda paruje? Co się stało z cukrem w herbacie? Jak się piecze chleb? Dlaczego ciasto rośnie? A najlepszym sposobem poznawania świata jest nauka poprzez własne doświadczenie, czyli odkrywanie świata.

Kochani Uczniowie !

      Chcemy, abyście od najmłodszych lat uczyli  się, jak ważne jest zdrowe odżywianie i jak łatwo można, samodzielnie bądź z pomocą najbliższych, przygotować prawdziwą ucztę dla podniebienia. Dlatego też, stworzyliśmy dla uczniów klasy II A i III edukacji wczesnoszkolnej cykl zajęć kulinarnych pod hasłem  „Dzieciaki w kuchni”.

      Wiemy jak bardzo uwielbiacie  zabawy w kuchni, często jednak na co dzień nie ma na tyle czasu, aby Wam  pozwolić na swobodę podczas gotowania, bo najczęściej jest przy tym sporo zamieszania i oczywiście dużo sprzątania. Dlatego chcemy dać Wam możliwość swobodnego i bezpiecznego uczestniczenia w zajęciach, w których wszelkie kulinarne szaleństwa są dozwolone, a  dzięki temu będziecie mieli pełną swobodę w tworzeniu własnych potraw pod czujnym okiem nauczycieli-kucharzy.

       Chcemy też sprawić, aby  zabawy w kuchni przerodziły się w prawdziwą pasję do urozmaiconego i zdrowego gotowania. Podczas wspólnego gotowania będziecie mieli  okazję do czytania i analizowania przepisów kulinarnych, wykonywania podstawowych działań matematycznych, nazywania  kolorów, kształtów, poznawania miar stosowanych w kuchni i podczas zakupów. Będziecie stopniowo uczyli się coraz sprawniej posługiwać różnymi kuchennymi akcesoriami. Poznacie  zasady łączenia różnych składników i znaczenie przypraw. Dowiecie się, dlaczego niektórych składników nasz organizm potrzebuje bardziej niż innych. Każde zajęcia będą też kulinarną podróżą w inne obszary wiedzy, jak np. geograficzne i historyczne pochodzenie potraw. Poznacie zasady przygotowywania zdrowych i smacznych potraw oraz zasady dobrych obyczajów, utrwalicie nawyki kulturalnego zachowania się przy stole.

Zapewniamy, że pod naszym czujnym okiem każde dziecko stanie się prawdziwym smakoszem, a być może też szefem domowej kuchni.

 

Drodzy Rodzice!

 

       Pamiętajcie, że edukacja kulinarna Waszych dzieci to szansa na ich zdrowe odżywianie się przez całe życie. Mamy nadzieję, że uczestnicy naszych zajęć będą wracali do domu z głowami pełnymi pomysłów na pyszne potrawy i zachęcą całe swoje rodziny do wspólnego gotowania, świetnie się przy tym bawiąc i porządkując zdobytą wiedzę. Jesteśmy przekonani, że zarówno czas spędzony na gotowaniu z rówieśnikami, jak i ten w domu podczas rodzinnego przygotowywania smakołyków będzie cudownym wspomnieniem na długie lata, a ponadto wyposaży dzieci w cenne umiejętności i doświadczenia w dorosłym życiu.

 

Red. Ilona Przydatek, Beata Taracińska

 

Przeczytano: 547 razy. Wydrukuj|Do góry