Przygotowujemy zdrowe i smaczne drugie śniadanie.

     Chleb jest już wystudzony, więc można przystąpić do przygotowania pysznego drugiego śniadania. Uczniowie wiedzą, że mleko i jego przetwory to najlepsze źródło łatwo przyswajanego wapnia, niezbędnego do budowy zębów i kości. W ciągu pierwszych lat życia tworzy się połowa ludzkiej masy kostnej. Druga połowa powstaje do 25.–30. roku życia. Potem już tylko jej ubywa, średnio 1 proc. rocznie. Dlatego im więcej wapnia w kościach zgromadzi dziecko, tym mniejsze ryzyko złamań i osteoporozy w dojrzałym wieku. Wapń jest potrzebny także do prawidłowego krzepnięcia krwi, pracy mięśni, układu nerwowego i hormonalnego.

     Uczniowie świadomi znaczenia nabiału w diecie przygotowali dwie wersje twarogu z jogurtem o niskiej zawartości tłuszczu. Kolorowy, barwy nabrał dzięki szczypiorkowi i papryce. Śnieżnobiały bielił się wyłącznie dzięki połączeniu z jogurtem. Pycha!!!

red. Beata Taracińska

Opublikowano: 06 listopada 2016 22:27

Kategoria: Aktualności

Zdjęcia:

Wyświetleń: 770

Wszelkie prawa zastrzeżone © Zespół Szkół im. Władysława Stanisława Reymonta w Starej Łubiance

Realizacja: Superszkolna.pl

Zaszyfrowany adres tej strony