"Żyć to działać, to rozsiewać po świecie talent, energię, uczucie, pomagać w czasie teraźniejszym pokoleniom przyszłym." Władysław Stanisław Reymont

Aktualności

06 listopada 2016 22:19 | Aktualności

Kompot – tradycyjny, zdrowy napój.

       Kompot – tradycyjny polski napój – trafił do lamusa i został zastąpiony przez kartonikowe soki, napoje, nektary i oranżady. To wielka szkoda, ponieważ kompot jest niczym innym jak odwarem z owoców, który świetnie wspiera nasze zdrowie, a ponadto potrafi niezwykle smakować. Gotowe soki owocowe sporządzane są głównie z koncentratów, często z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących, a także z aromatów, barwników lub środków konserwujących.

     Jak sporządzić kompot?  Podczas zajęć kulinarnych zorganizowanych w ramach realizacji innowacji pedagogicznej pod hasłem „Dzieciaki w kuchni” dowiedzieli się o tym uczniowie klasy IIA edukacji wczesnoszkolnej.

     Przygotowanie kompotu okazało się proste i szybkie. Zagotowaliśmy duży garnek wody. W międzyczasie umyliśmy i obraliśmy  surowe owoce. W naszym przypadku były to gruszki. Pokrojone  w grube kawałki wrzuciliśmy do wrzątku. Zagotowaliśmy. Nie dodawaliśmy cukru. Kompot sam w sobie był słodki, a stopień słodkości zależał od dodanych owoców.

      Kompot z gruszek smakuje jak żaden inny napój na świecie,  bije na głowę swym smakiem i aromatem,  dostarcza cennych witamin i składników mineralnych. Pamiętajmy jednak, że prostota jest podstawą tajemnicy kompotu.

Kompot z gruszek to  przepis na zdrowie! Życzymy smacznego!

Red. Ilona Przydatek

Przeczytano: 416 razy. Wydrukuj|Do góry