Mini szarlotki z kruszonką – wykonanie owocowego deseru.

     Popularna szarlotka to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Tradycyjna szarlotka składa się z kruchej masy oraz jabłek. Co ciekawe, spotyka się także jej odmianę gruszkową! Do tego można dodawać do niej również rodzynki, a także cynamon, który w tym przypadku idealnie spełnia rolę przyprawy, wydobywającej z owoców głębię smaku. 

     Słodkie, kruche ciasto rozpływające się w ustach, jabłka, zapach cynamonu...Tak w skrócie można opisać skojarzenia z szarlotką. Ten domowy wypiek smakuje chyba każdemu, a na dodatek jest prosty w wykonaniu. Spójrzcie  jak domową szarlotkę przygotowali uczniowie klasy II a podczas zajec kulinarnych zorganizowanych w ramach realizacji innowacji pedagogicznej pt. „Dzieciaki w kuchni”.

     Zajęcia kulinarne  poprzedzone były  pogadanką na temat owoców – jabłek i ich wartości odżywczych dla młodego organizmu, przygotowania stanowisk pracy, czytania ze zrozumieniem przepisu kulinarnego i nauki przyrządzania deseru wg kolejności zawartej w przepisie.

     Pyszna szarlotka to deser, któremu nie sposób odmówić. Pycha!!!  Szybko, łatwo i smacznie.

Red. Ilona Przydatek

Opublikowano: 21 listopada 2016 07:49

Kategoria: Aktualności

Zdjęcia:

Wyświetleń: 728

Wszelkie prawa zastrzeżone © Zespół Szkół im. Władysława Stanisława Reymonta w Starej Łubiance

Realizacja: Superszkolna.pl

Zaszyfrowany adres tej strony