"Żyć to działać, to rozsiewać po świecie talent, energię, uczucie, pomagać w czasie teraźniejszym pokoleniom przyszłym." Władysław Stanisław Reymont

Aktualności

18 grudnia 2016 18:51 | Aktualności

Nakrywamy do stołu.

      W tworzeniu miłego nastroju podczas posiłków bardzo duże znaczenie ma pięknie nakryty stół – zastawa stołowa, sztućce,  obrus, serwetki  i ładne drobiazgi.  Dnia 16 grudnia uczniowie klasy IIa uczyli się przygotowywać świąteczny  stół na specjalną okazję – wieczerzę wigilijną. Zajęcia zorganizowano w ramach realizacji innowacji pedagogicznej „Dzieciaki w kuchni”, których celem było wskazanie wartości dobrych manier, poznanie zwyczajów związanych z Bożym Narodzeniem, poszanowanie  tradycji  oraz  rozbudzenie świadomości estetycznej.

      Wieczerza wigilijna to bardzo szczególna okazja, dlatego też stół powinien być wyjątkowo starannie przygotowany. Stół do Wigilii tradycyjnie nakryliśmy  białym obrusem, postawiliśmy  odpowiednio ułożone talerze, pamiętając o dodatkowym nakryciu. Pod obrusem  położyliśmy  sianko.

      Bardzo ważne są też dekoracje, które nadają świąteczny nastrój. Na naszym świątecznym stole  znalazły  się świece i  konfetti w kształcie choinek.  Przy każdym talerzu  ułożyliśmy  sztućce. Stół  ozdobiliśmy własnoręcznie upieczonymi  piernikami oraz zrobionymi  podczas zajęć plastycznych mikołajkowymi  serwetkami.

      Wigilia to jedno z nielicznych świąt w roku, kiedy większość ludzi stawia na stołach podobne potrawy. Zgodnie z tradycją powinno ich być 12 (symbolizują 12 apostołów) i koniecznie muszą być postne. Oczywiście wiele zależy od naszych upodobań i regionu w którym mieszkamy. Jednak produkty, z których powinny być przygotowane to przede wszystkim kasze, mąki, kiszona kapusta, groch, ryby, mak, miód oraz suszone owoce i warzywa. Podsumowaniem zajęć w klasie II a było podanie do stołu 12 tradycyjnych potraw wigilijnych.

 

Red. Ilona Przydatek

Przeczytano: 510 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: