"Żyć to działać, to rozsiewać po świecie talent, energię, uczucie, pomagać w czasie teraźniejszym pokoleniom przyszłym." Władysław Stanisław Reymont

Aktualności

04 października 2018 22:51 | Aktualności

Dlaczego warto jeść drugie śniadanie?

1. Daje siłę do bycia aktywnym.

Nawet jeśli zjesz w domu obfite pierwsze śniadanie, wystarczy ci na 3, maksymalnie 4 godziny. Drugie śniadanie pozwoli uzupełnić zapas energii i doda sił. Dzięki niemu pozostaniesz aktywna do popołudnia. Brak posiłku obniży twoją sprawność i sprawi, że poczujesz zmęczenie.

2. Chroni przed tyciem i wspiera odchudzanie.

Często drugi posiłek jesz w porze obiadowej licząc, że dzięki temu zjesz mniej w ciągu dnia? Nic bardziej mylnego. W rzeczywistości sięgasz wtedy po niezdrowe przekąski! To prosta droga do nadwagi. Jeśli pominiesz drugie śniadanie, narazisz się na napad niepohamowanego głodu w godzinach popołudniowych i zrekompensujesz sobie tę stratę kaloryczną z nawiązką.

3. Zapewnia dobre samopoczucie.

Brak drugiego śniadania może spowodować nagłe kurczenie się i rozkurczanie naczyń krwionośnych. U niektórych osób prowadzi to do silnych bólów głowy. Spadek poziomu cukru przyczynia się też do słabszej kondycji fizycznej. Możesz być zdenerwowana, zniechęcona, roztargniona.

4. Poprawia koncentrację, pomaga w myśleniu.

Jest bardzo ważne nie tylko, jeśli jesteś aktywna fizycznie, ale też wtedy, gdy pracujesz umysłowo. Brak drugiego śniadania sprawi, że poczujesz się ospała, będzie ci trudno skupić uwagę. Silniej też będziesz reagowała na stres.

5. Uzupełnia składniki odżywcze.

Organizm nie potrafi magazynować niektórych ważnych składników odżywczych i witamin. Dlatego powinnaś mu ich sukcesywnie dostarczać. Najlepsza pora na drugie śniadanie przychodzi 2–3 godziny po pierwszym, czyli na ogół około godz. 10–12.

 

      Dla tych pięciu powodów dnia 2 października 2018 r. uczniowie z klasy IIIsp  przygotowali przepyszne, przepiękne, pomysłowe, smaczne i pożywne kanapki z upieczonym przez siebie wczoraj chlebkiem. Do ich przygotowania wykorzystali oprócz masła różne wędliny, żółty ser, ogórki, pomidory, paprykę, szczypior, gotowane jajka.

 Chrupiący chleb z masłem i dodatkami własnoręcznie przygotowany a spożywany wspólnie z kolegami i koleżankami z klasy smakował wszystkim wyśmienicie.

 

Red. T. Mierzwa

 

Przeczytano: 152 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: