Zdrowe odżywianie – wiem, co jem.

      16 stycznia br. w świetlicy szkolnej odbyły się zajęcia mające na celu propagowanie wiedzy o  zdrowym, racjonalnym odżywianiu się wśród najmłodszych uczniów naszej szkoły – dzieci z edukacji wczesnoszkolnej. Zajęcia przygotowała i przeprowadziła p. Ewa Gzik (nauczyciel świetlicy). Na zajęciach gościliśmy panią dyrektor Jolantę Baran oraz pielęgniarkę szkolną - panią Janinę Gołębiewską, która zapoznała  wychowanków  z najważniejszymi zasadami prawidłowego odżywiania się. Pani pielęgniarka uświadomiła uczniom zależność między zdrowym odżywianiem a zdrowiem i prawidłowym rozwojem organizmu. Zwróciła też uwagę na wartość codziennej aktywności ruchowej, która wpływa korzystnie na sprawność i prawidłową sylwetkę.  Poza tym pani pielęgniarka podkreśliła znaczenie śniadania w codziennym jadłospisie. Stanowi on źródło energii na cały dzień, a nie zjedzenie go  obniża sprawność umysłową. Niezbędna w codziennej diecie jest oczywiście woda oraz  bogate w witaminy i związki mineralne owoce i warzywa. Wstępem do zajęć była „krzyżówka zdrowia”, którą dzieci rozwiązały bardzo sprawnie.

      Następnie uczniowie rozpoczęli pracę w trzech grupach zadaniowych. Zadanie pierwszej grupy związane było z przygotowaniem kolorowych, smacznych i zdrowych kanapek z wykorzystaniem zgromadzonych produktów żywnościowych. Druga grupa przygotowała wyśmienitą sałatkę owocową , w składzie której można było znaleźć banany, mandarynki, kiwi i mango. Natomiast grupa trzecia wykonała urocze stworki z wybranych warzyw i owoców, które mogły przyciągnąć wzrok niejednego smakosza. Końcowym etapem pracy wychowanków była degustacja potraw. Zajęcia można zaliczyć do udanych, bo nikt nie wyszedł głodny.Uśmiech

Red. Ewa Gzik

Opublikowano: 19 stycznia 2014 17:07

Kategoria: Aktualności

Zdjęcia:

Wyświetleń: 1006

Wszelkie prawa zastrzeżone © Zespół Szkół im. Władysława Stanisława Reymonta w Starej Łubiance

Realizacja: Superszkolna.pl

Zaszyfrowany adres tej strony