
SMACZNIE, KOLOROWO I ZDROWO!
Od października uczniowie klas I – III edukacji wczesnoszkolnej kolejny już raz uczestniczą w programie Agencji Rynku Rolnego „Owoce w szkole”, który ma na celu zmianę nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego stylu życia. Dwa razy w tygodniu uczniowie otrzymują porcję świeżych warzyw i owoców, sok owocowy, warzywny lub owocowo – warzywny.
Uczniowie klasy II wraz z wychowawczynią Izabelą Prendecką postanowili udowodnić, że chipsy, słodycze, napoje gazowane spożywane zbyt często przez uczniów można zamienić na zdrowsze przekąski i wykonali na zajęciach chipsy jabłkowe oraz soki jabłkowo – marchewkowe. Zajęcia praktyczne poprzedzone zostały lekcją na temat sposobów wykorzystania zbieranych jesienią owoców. Uczniowie zapoznali się także z budową i obsługą suszarki do owoców oraz sokowirówki. Z wielkim zaangażowaniem i radością przystąpiły do pracy. Wykazały się umiejętnością obierania i krojenia jabłek oraz marchwi. Unoszący się zapach suszonych owoców i świeżo wyciśniętych soków wzmagał apetyt na zdrowie. Drugoklasiści doskonale rozumieją, jak ważne dla ich organizmu jest spożywanie owoców i warzyw. Zachęcamy do korzystania z dobrodziejstw jesieni, co wszystkim nam na pewno wyjdzie na zdrowie.
Red. Izabela Prendecka