
Zajęcia kulinarne – „Gofry jak u mamy” w świetlicy profilaktycznej w Dobrzycy.
W listopadowe popołudnie w ramach zajęć świetlicowych w Dobrzycy zorganizowano dla dzieci i młodzieży zajęcia kulinarne podczas, których pieczono gofry w kształcie serduszek.
Celem przedsięwzięcia było: zainteresowanie uczniów kulinariami jako umiejętnością pożyteczną wykorzystywaną w życiu codziennym, zapoznanie z zasadami dotyczącymi bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD ułatwiającym pracę w kuchni, a także praktyczna obsługę miksera i gofrownicy – urządzeń najczęściej w niej wykorzystywanych. Zajęcia miały również na celu rozwijanie samodzielności dzieci, kształcenie umiejętności współdziałania w grupie oraz były ciekawą formą spędzania czasu wolnego. Podczas pieczenia ważna była również higiena przygotowywania i spożywania posiłków – pani Ilona zadbała o wspaniałe czapki kucharskie oraz fartuszki, w których wszyscy wyglądali bardzo dostojnie!
Każdy miłośnik zajęć kulinarnych uczęszczający do świetlicy podjął się dostarczenia potrzebnych produktów takich jak: mąka, mleko, jaja, cukier, olej, sól oraz dodatki: bita śmietana, dżem, nutella i cukier puder. Zorganizowaliśmy niezbędny sprzęt: mikser, gofrownicę i miski do miksowania. Gdy wszystko było przygotowane - przystąpiliśmy do dzieła.
Podczas pracy wszędzie unosił się wspaniały aromat pieczonego ciasta. Dzieci z niecierpliwością czekały aż gofry będą gotowe. Każdy mógł sam zdecydować z czym będzie je jadł. Do wyboru była bita śmietana, dżem, cukier puder. Wszystkie wyglądały apetycznie a smakowały jeszcze lepiej. Gofry były tak pyszne, że co niektórzy skorzystali z dokładki. Tego dnia na zajęcia świetlicowe przyszli także (za sprawą poczty pantoflowej) uczniowie uczęszczający na świetlicę sporadycznie.
Zajęcia dostarczyły dzieciom dużo satysfakcji i zadowolenia. Przygotowywanie podwieczorku zamieniło się we wspaniałą zabawę. Wszyscy byli dumni ze swoich wypieków, a umiejętności pieczenia gofrów na pewno wykorzystają w domu. Dzieci i młodzież uwielbiają takie kulinarne zajęcia, ponieważ to sama przyjemność spożywać to, co się samodzielnie przygotowało.
Wszystkim gorąco polecamy „domowej roboty” słodkości i życzymy smacznego.
Zajęcia kulinarne zorganizowała pani Ilona Przydatek nauczycielka z Zespołu Szkół im. Władysława Stanisława Reymonta w Starej Łubiance.
Red. Ilona Przydatek