Zespół Szkół im. Władysława Stanisława Reymonta w Starej Łubiance

Tutaj powinien być opis

Zajęcia kulinarne – „Gofry jak u mamy” w świetlicy profilaktycznej w Dobrzycy.

       W listopadowe popołudnie w ramach  zajęć świetlicowych w Dobrzycy zorganizowano dla dzieci i młodzieży  zajęcia kulinarne podczas, których pieczono  gofry w kształcie serduszek.

       Celem  przedsięwzięcia było: zainteresowanie uczniów kulinariami jako umiejętnością  pożyteczną  wykorzystywaną w życiu codziennym, zapoznanie z zasadami dotyczącymi bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD ułatwiającym pracę w kuchni,  a także praktyczna  obsługę miksera i gofrownicy – urządzeń najczęściej  w niej wykorzystywanych. Zajęcia  miały również na celu rozwijanie samodzielności dzieci,  kształcenie  umiejętności współdziałania w grupie oraz były ciekawą formą spędzania czasu wolnego. Podczas pieczenia  ważna była również higiena  przygotowywania i spożywania posiłków – pani Ilona zadbała o wspaniałe czapki kucharskie oraz fartuszki, w których wszyscy wyglądali bardzo dostojnie!

      Każdy miłośnik zajęć kulinarnych uczęszczający do świetlicy podjął się dostarczenia potrzebnych produktów takich jak: mąka, mleko, jaja, cukier, olej, sól oraz dodatki: bita śmietana, dżem, nutella i cukier puder. Zorganizowaliśmy niezbędny sprzęt: mikser, gofrownicę i miski  do miksowania. Gdy wszystko było przygotowane - przystąpiliśmy do dzieła.   

      Podczas pracy wszędzie unosił się wspaniały aromat pieczonego ciasta. Dzieci z niecierpliwością czekały aż gofry będą gotowe. Każdy mógł sam zdecydować z czym będzie je jadł. Do wyboru była bita śmietana, dżem, cukier puder. Wszystkie wyglądały apetycznie a smakowały jeszcze lepiej. Gofry były tak pyszne, że co niektórzy skorzystali z dokładki. Tego dnia na zajęcia świetlicowe przyszli także (za sprawą poczty pantoflowej) uczniowie uczęszczający na świetlicę sporadycznie.

       Zajęcia dostarczyły dzieciom dużo satysfakcji i zadowolenia. Przygotowywanie podwieczorku   zamieniło się we wspaniałą zabawę. Wszyscy byli dumni ze swoich wypieków, a umiejętności pieczenia gofrów na pewno wykorzystają w domu.  Dzieci i młodzież uwielbiają takie kulinarne zajęcia, ponieważ to sama przyjemność spożywać to, co się  samodzielnie przygotowało.

Wszystkim gorąco polecamy „domowej roboty”  słodkości i życzymy smacznego.

Zajęcia kulinarne zorganizowała pani Ilona Przydatek nauczycielka z Zespołu Szkół im. Władysława Stanisława Reymonta w Starej Łubiance.

 

Red. Ilona Przydatek