
Kompot – tradycyjny, zdrowy napój.
Kompot – tradycyjny polski napój – trafił do lamusa i został zastąpiony przez kartonikowe soki, napoje, nektary i oranżady. To wielka szkoda, ponieważ kompot jest niczym innym jak odwarem z owoców, który świetnie wspiera nasze zdrowie, a ponadto potrafi niezwykle smakować. Gotowe soki owocowe sporządzane są głównie z koncentratów, często z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących, a także z aromatów, barwników lub środków konserwujących.
Jak sporządzić kompot? Podczas zajęć kulinarnych zorganizowanych w ramach realizacji innowacji pedagogicznej pod hasłem „Dzieciaki w kuchni” dowiedzieli się o tym uczniowie klasy IIA edukacji wczesnoszkolnej.
Przygotowanie kompotu okazało się proste i szybkie. Zagotowaliśmy duży garnek wody. W międzyczasie umyliśmy i obraliśmy surowe owoce. W naszym przypadku były to gruszki. Pokrojone w grube kawałki wrzuciliśmy do wrzątku. Zagotowaliśmy. Nie dodawaliśmy cukru. Kompot sam w sobie był słodki, a stopień słodkości zależał od dodanych owoców.
Kompot z gruszek smakuje jak żaden inny napój na świecie, bije na głowę swym smakiem i aromatem, dostarcza cennych witamin i składników mineralnych. Pamiętajmy jednak, że prostota jest podstawą tajemnicy kompotu.
Kompot z gruszek to przepis na zdrowie! Życzymy smacznego!
Red. Ilona Przydatek