
Mini szarlotki z kruszonką – wykonanie owocowego deseru.
Popularna szarlotka to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Tradycyjna szarlotka składa się z kruchej masy oraz jabłek. Co ciekawe, spotyka się także jej odmianę gruszkową! Do tego można dodawać do niej również rodzynki, a także cynamon, który w tym przypadku idealnie spełnia rolę przyprawy, wydobywającej z owoców głębię smaku.
Słodkie, kruche ciasto rozpływające się w ustach, jabłka, zapach cynamonu...Tak w skrócie można opisać skojarzenia z szarlotką. Ten domowy wypiek smakuje chyba każdemu, a na dodatek jest prosty w wykonaniu. Spójrzcie jak domową szarlotkę przygotowali uczniowie klasy II a podczas zajec kulinarnych zorganizowanych w ramach realizacji innowacji pedagogicznej pt. „Dzieciaki w kuchni”.
Zajęcia kulinarne poprzedzone były pogadanką na temat owoców – jabłek i ich wartości odżywczych dla młodego organizmu, przygotowania stanowisk pracy, czytania ze zrozumieniem przepisu kulinarnego i nauki przyrządzania deseru wg kolejności zawartej w przepisie.
Pyszna szarlotka to deser, któremu nie sposób odmówić. Pycha!!! Szybko, łatwo i smacznie.
Red. Ilona Przydatek