
Śniadanie daje moc!
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień! Dlatego też uczniowie klasy II A i III pod opieką swoich wychowawczyń uczestniczyli w przygotowywaniu smacznego posiłku, zawierającego różnorodne, zdrowe składniki odżywcze, potrzebne młodemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Celem zajęć było zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie ucznia.
Podczas zajęć kulinarnych zorganizowanych w ramach realizacji innowacji pedagogicznej przygotowaliśmy idealną granolę śniadaniową oraz owsiankę podwójnie jabłkową. Do przygotowania naszego śniadania użyliśmy: płatki owsiane, płatki kukurydziane, miód, rodzynki, suszoną żurawinę, suszone morele, śliwki, orzechy włoskie i laskowe, migdały w płatkach, pestki dyni, mleko, jogurt naturalny, cynamon, ulubione owoce: banany i mandarynki oraz chipsy jabłkowe, które samodzielnie przygotowaliśmy. Przepisy do przygotowania idealnego śniadania zaczerpnęliśmy z książki Anny Starmach - jurorki Master Szefa.
To była świetna zabawa, dzięki której najmłodsi uczyli się jak ważne jest codzienne, zdrowe śniadanie. Wierzymy, że umiejętności zdobyte podczas zajęć przyczynią się do zmiany nawyków żywieniowych i większej dbałości o spożywanie śniadania, zarówno w domu jak i szkole.
Kochani Rodzice!
Drugie śniadanie jest jednym z najważniejszych elementów w diecie dziecka, ale przez wiele godzin intensywnej nauki i wysiłku w szkole nasza pociecha robi się głodna i traci energię, którą musi uzupełnić. Od powrotu do domu i sycącego obiadu dzieli ją dużo czasu. Dlatego Kochani Rodzice zadbajcie o to, by dziecko miało w plecaku przygotowane pożywne i pełnowartościowe drugie śniadanie. Poniżej wyjaśniamy dlaczego:
- Drugie śniadanie bogate w wapń i magnez pomaga w szybkim myśleniu, co pozwala na sprawne rozwiązywanie szkolnych zadań.
- Między śniadaniem a obiadem jest zazwyczaj długa przerwa, bez drugiego śniadania poziom glukozy we krwi dziecka spadnie, co spowoduje obniżenie koncentracji i zmęczenie.
- Drugie śniadanie bogate w błonnik pozwoli utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi, a tym samym dostarczy dziecku energii i pozwoli mu się skoncentrować na lekcjach.
- Dzięki składnikom zawartym w drugim śniadaniu organizm dziecka staje się silniejszy, zdrowszy i bardziej odporny na infekcje.
- Dobrze skomponowane drugie śniadanie dostarcza bardzo ważnych dla dziecka witamin z grupy B, wapń, cynk, żelazo.
- Regularne spożywanie drugiego śniadania zapewnia sprawne funkcjonowanie metabolizmu oraz zapobiega tworzeniu się złych nawyków żywieniowych.
- Drugie śniadanie pozwala dziecku zachować dobry nastrój, który znacznie się obniża, kiedy żołądek domaga się jedzenia.
- Dzieci lubią, kiedy coś się dzieje, także na talerzu, dlatego jeśli przygotowujemy drugie śniadanie warto zadbać o to, aby było kolorowe i niezwykłe, ale zarazem, aby zapewniało dziecku źródło białka, które jest niezbędne jako budulec mięśni .
Red. Ilona Przydatek, Beata Taracińska