
Pysznie, zdrowo, kolorowo – robimy wiosenne kanapki.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia! To dzięki niemu dzieci mają energię do nauki i zabawy, a dorośli siłę do pracy. Dlatego też od najmłodszych lat rozwijamy u naszych uczniów świadomość prawidłowego odżywiania. Dnia 29 marca w ramach realizacji innowacji pedagogicznej pt. „Dzieciaki w kuchni” drugoklasiści podjęli kulinarne wyzwanie przygotowując wiosenne drugie śniadanie. Zajęcia odbyły się pod hasłem Pysznie, zdrowo, kolorowo – robimy wiosenne kanapki. Działania te poprzedziła pogadanka na temat jedzenia zdrowych produktów. Poprzez praktyczne działanie uczyliśmy się o zdrowym odżywianiu, poznaliśmy po raz kolejny korzyści wynikające ze spożywania drugiego śniadania, dowiedzieliśmy się też jak ważna jest zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe i 5 porcji warzyw.
Uczniowie z wielkim zapałem wykonywali swoją pracę, której rezultatem były różnorodne i bardzo kolorowe kanapki. Na stole zagościły świeże warzywa: sałata, rzodkiewki, ogórki, papryka, pomidory, bazylia a także nowalijki: szczypiorek i rzeżucha, które nie tylko dodawały kanapkom uroku i smaku, ale przede wszystkim sprawiły, że kanapki te były bardzo zdrowe. Warzywa ułożyły się na kanapkach w kształt kolorowego i uśmiechniętego motyla, zajączka, kwiatka, pieska oraz wielu śmiesznych minek.
Wspólne przygotowywanie drugiego śniadania sprawiło uczniom dużo radości. Wiosenne, kolorowe i zdrowe kanapki szybko poznikały z talerzy i wzbogaciły brzuszki w dużą dawkę witamin. Nikogo nie trzeba chyba przekonywać, że kanapki wykonane własnoręcznie smakują najlepiej… Aż miło było patrzeć, jak dużą ilością warzyw, zajadali się drugoklasiści.
Przyrządzanie potraw sprawia wiele przyjemności i może być wspaniałą zabawą. Było smacznie, zdrowo, no i oczywiście kolorowo…
,,Jeśli chcesz się żywić zdrowo, jadaj zawsze kolorowo!
Jedz owoce i jarzyny, to najlepsze witaminy!
Jedz razowce z grubym ziarnem, zdrowe jest pieczywo czarne!
Na kanapkę, prócz wędliny, połóż listek zieleniny!”
(fragment wiersza S. Karaszewskiego ,,Dla każdego coś zdrowego”)
Red. Ilona Przydatek