
Moc witamin – robimy koktajl truskawkowo - bananowy.
Truskawki są zapowiedzią lata. Pojawiają się na początku czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca. Owoce te nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują, ale przede wszystkim są zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Posiadają liczne wartości odżywcze. Ponadto zawierają także witaminę A, B1, B2 oraz PP, żelazo, wapń, fosfor, magnez i mangan.
Dzieci są wzrokowcami i estetami - smakuje im zazwyczaj to, co się im również podoba. Większość zakochuje się w letnich owocach od pierwszego wejrzenia. Nie ma chyba nic lepszego niż koktajl ze świeżych truskawek. Smakuje on wybornie o każdej porze dnia - zwłaszcza gorącego dnia.
Dnia 8 czerwca podczas zajęć kulinarnych zorganizowanych w ramach innowacji pedagogicznej uczniowie klasy IIa przygotowali koktajl truskawkowo- bananowy.
To niezwykle pożywny napój, uwielbiany przez wszystkich ze względu na swój słodki i owocowy smak. To idealny napój na lato, który w gorące i upalne dni można trzymać w lodówce i delektować się jego smakiem o dowolnej porze. Sycący, słodki i różowiutki – wystarczy na niego popatrzeć, to od razu czuć w powietrzu lato.
Drugoklasiści doskonale już też wiedzą, że kuchnia to prawdziwa skarbnica urządzeń elektrycznych. Przygotowanie koktajlu poprzedzone było zapoznaniem uczniów z urządzeniem jakim jest - blender oraz przypomnieniem zasad bezpiecznego posługiwania się sprzętem elektrycznym w kuchni. Odbyła się również pogadanka na temat znaczenia owoców w diecie ucznia.
Propozycja na podwieczorek albo deser. Poniżej podajemy prosty sposób na zrobienie koktajlu truskawkowo – bananowego.
Składniki:
-
1 szklanka kefiru (można zastąpić jogurtem naturalnym)
-
2 szklanki truskawek
-
2 banany
-
1 łyżka cukru waniliowego (lub więcej w zależności od gustu)
-
1/2 łyżeczki soku z cytryny
-
starta biała czekolada do posypania
-
listki świeżej mięty do przybrania
Smacznego! :)
Truskawki są soczyste, słodkie i co tu dużo pisać… piękne. Nic dziwnego, że dzieci je uwielbiają i z chęcią rozsmakowują się w nich, prosząc o więcej…
Red. Ilona Przydatek