
Śniadanie daje moc! Robimy kanapki.
Kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat to bardzo ważna sprawa. Dlatego też, w ramach kontynuacji innowacji pedagogicznej pt. „Dzieciaki w kuchni” uczniowie klasy III A podjęli kulinarne wyzwanie przygotowując drugie śniadanie - kanapki.
Wcześniej przypomnieliśmy sobie zasady zdrowego odżywiania, m.in. o tym jak komponować posiłki, jak łączyć smaki, jakie produkty należy jeść, żeby być zdrowym, dlaczego musimy się zdrowo odżywiać i jeść śniadanie?
Można śmiało powiedzieć, że uczniowie zadanie wykonali doskonale. Do zrobienia zdrowych i smacznych kanapek posłużył własnoręcznie wypieczony przez uczniów chleb z mąki z pełnego przemiału oraz duża ilość warzyw. Kanapki nie tylko były smaczne i zdrowe, ale także pięknie ozdobione i pełne witamin. Aż miło było patrzeć, jak dużą ilością warzyw, zajadali się trzecioklasiści.
Nikogo nie trzeba chyba przekonywać, że kanapki wykonane własnoręcznie smakują najlepiej… Było smacznie, zdrowo, no i oczywiście kolorowo… Efekty pracy oraz sam proces przygotowywania drugiego śniadania możemy zobaczyć na zdjęciach. Zapraszamy do galerii.
Red. Ilona Przydatek