Zespół Szkół im. Władysława Stanisława Reymonta w Starej Łubiance

Tutaj powinien być opis

Kucharska półeczka – czyli książki o gotowaniu dla dzieci.

Kochacie książki kucharskie? My tak! Nawet w dobie świetnie rozwiniętej kulinarnej blogosfery  i tak swoje ulubione przepisy znajdujemy właśnie w książkach. Mimo, że to takie niepraktyczne, właśnie z nich lubimy najbardziej gotować. A wiecie, że dla dzieci też są fajne książki prosto z kuchni? Przygotowaliśmy dla Was, drodzy uczniowie wykaz książek kucharskich, które zakupiliśmy w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa. Teraz dobry moment by po nie sięgnąć, bo długie wieczory są najprzyjemniejsze kiedy pachną ciastem w piekarniku.

1. Dzieci gotują. Zima. Kiedy za oknem temperatury spadają poniżej zera mamy ochotę na sycące ciepłe posiłki gęste zupy i sosy, dania na bazie kaszy, makaronu i ziemniaków. Częściej korzystamy z rozgrzewających korzennych przypraw: imbiru, kardamonu, cynamonu i anyżu, które świetnie komponują się, np. z zimowymi herbatami. A gdy ich smak wzbogacą miód, sok malinowy i cytrusy, to po prostu palce lizać! Właśnie zimą kupujemy aromatyczne cytrusy. Chętniej też sięgamy po kiszonki, pieczone lub gotowane warzywa korzeniowe i bulwy.  Bezmięsne potrawy wigilijne oraz wiele wariantów dań z ryb powodują, że Boże Narodzenie inaczej pachnie i smakuje. Dzieje się tak też za sprawą pieczonych mięs, wyrafinowanych sałatek i wypieków. W  tej książce odkrywamy tylko niektóre walory kulinarne zimy,  jednocześnie zachęcamy do eksperymentowania.

2. Dzieci gotują. Wege. To propozycja wspólnego aktywnego spędzania czasu z dziećmi umożliwiająca wyjście poza schematy kulinarne. W składnikach potraw pojawiają się te mniej typowe, takie jak: mleko roślinne, ser tofu, surowe płatki drożdżowe i wiele innych. Jak na dania wegańskie i wegetariańskie przystało, przepisy zawierają mnóstwo warzyw i owoców oraz wskazówki jak efektownie zaserwować danie. Podsuwają też ciekawe propozycje drugich śniadań i przekąsek na czas podróży. Pozwólmy przejąć dzieciom inicjatywę. To gwarancja dobrej zabawy, nowych smaków, a przy okazji… ucząca planowania i organizacji! 32 przepisy pogrupowano w trzy duże kategorie: Wilczy apetyt, Pomiędzy..., Słodkie chwile. Objaśnienia są bardzo czytelne. Znajdują się w nich wykazy akcesoriów kuchennych i składników potrawy oraz ilustrowany „krok po kroku , sposób jej wykonania i naprawdę fajne zdjęcia.

3. Dzieci gotują. Słodkości.  Lubicie słodycze? Oto książka pełna receptur słodkich przyjemności. Ciasta, torty, serniki, desery i inne łakocie. Łatwiejsze – dla nowicjusza, który pierwszy raz wiąże fartuch kuchenny i nie odróżnia wałka od trzepaczki, i takie dla prawdziwych mistrzów – co lubią wyzwania. Przepisy zostały opracowane tak, by ich wykonanie sprawiało radość. Zawierają opisy czynności, krok po kroku oraz apetyczne zdjęcia, dzięki którym możecie samodzielnie stworzyć słodkie arcydzieła.  W książce znajdziecie też przepis na sukces,  żeby łatwiej było Wam oswoić kuchnię i zaradnik, który pomoże pokonać kulinarne przeszkody. Z taką pomocą niejedno Wam się upiecze. A w nagrodę… czeka na Was wylizywanie garnuszków po polewie czekoladowej.

Co dzieciaki znajdą w książkach? Przede wszystkim zachętę do twórczego i radosnego spędzania czasu w kuchni a także pozwolą nauczyć się samodzielności, a rodzicom przyniosą radość ze wspólnego gotowania.  I to sprawi, że gotowanie stanie się świetną zabawą i nauką, której podsumowaniem będą pyszne efekty kulinarne.