
W nagrodę do Belgian Chocolate Club
Belgian Chocolate Club Pijalnia Czekolady i Kawy znajduje się przy ulicy Śródmiejskiej 2 w Pile. To właśnie do tego słodkiego miejsca wraz z opiekunami panią Izabelą Prendecką i panią Teresą Mierzwa udali się wybrani uczniowie klas I – IV w nagrodę za aktywność w różnych sferach życia szkolnego, szacunek oraz kulturę osobistą.
Nagrodzeni uczniowie to: Cieślak Amelia, Borowiak Bartłomiej, Kołodziejska Zuzanna, Kołodziejska Monika, Ekert Oliwia, Wojnowska Karolina, Wyrwas Kinga, Bednarek Kornelia, Guzik Daniela, Kaczmarek Weronika, Piękniewska Marta, Rutkowski Wiktor, Bajer Oliwia, Mackiewicz Maciej, Nawrocka Weronika, Łukaszuk Julia, Kotlarz Jakub, Trenzeluk Julia, Borkowicz Julia, Kowalczyk Ksawery, Brodawka Szymon.
Dzieci uczestniczyły w warsztatach czekoladowych. Wizyta rozpoczęła się od pogadanki na temat składu i rodzajów czekolady oraz nauki techniki malowania czekoladą. Przed przystąpieniem do malowania uczniowie ubrali się w fartuchy i czapki. Wykonali czekoladowego żółwia z trzech rodzajów czekolady: mlecznej, deserowej i białej. Malowanie czekoladą wymagało siły dłoni do wyciskania czekolady z papierowego rękawa oraz precyzji i nie należało do łatwych zadań. Mimo tego wszyscy uczniowie dali radę, a wykonane przez nich prace stanęły do konkursu. Wszystkie były piękne i wyjątkowo słodkie, ale przydzielono następujące miejsca: IV - Weronika Karczmarek i Oliwia Bajer, III – Monika Kołodziejska, II – Kornelia Bednarek, I – Weronika Nawrocka. Dziewczęta otrzymały niezwykłe, czekoladowe nagrody.
Uczniowie obejrzeli również film edukacyjny opowiadający o procesie produkcji czekolady. Dowiedzieli się skąd pochodzi jej główny składnik – kakao. Mieli też niecodzienną okazję dotknąć i obejrzeć owoce oraz nasiona pochodzące z kakaowca. Kakaowiec właściwy to gatunek rośliny, pochodzący z wilgotnych lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej, poza tym szeroko rozpowszechniony w uprawie. Obecnie największe powierzchnie upraw znajdują się w Afryce. Z nasion kakaowca właściwego wytwarza się kakao oraz masło kakaowe, a z nich z kolei napoje i czekoladę. Dzieci delektowały się także czekoladą pitną, wykonały szaszłyki ze świeżych owoców, które maczane w czekoladzie okazały się wyśmienite. Niektórym ciężko było oderwać wzrok od czekoladowych figurek na ekspozycji sklepowej, co skłoniło ich do wydania „kieszonkowych”.
Na koniec pobytu w „KRAINIE CZEKOLADY” wszystkie dzieci otrzymały wykonanego przez siebie czekoladowego żółwia.
Gratulujemy nagrodzonym uczniom i ich rodzicom!
Red. Izabela Prendecka i Teresa Mierzwa