
Bukiet witamin - warzywa na parze.
Gotowanie na parze uznawane jest za najzdrowszy sposób przyrządzania potraw. Parować można niemal wszystko, począwszy od mięs i ryb, poprzez warzywa, aż po owoce. Para pozwala na bardzo szybkie gotowanie. Największą jednak zaletą tego rodzaju gotowania jest jego działanie prozdrowotne. Potrawy nie są zanurzone w wodzie, a zatem nie tracą witamin oraz minerałów, jak to dzieje się na przykład podczas gotowania warzyw w wodzie. Do tego warzywa mają zawsze piękny kolor, naturalny smak, który można jedynie podkreślić przyprawami, które wydobędą cały bukiet swoich cudownych woni.
Samo gotowanie na parze nie jest trudne i każdy, nawet najmniej wprawny kucharz doskonale sobie z tym poradzi. Dnia 24 listopada podczas zajęć kulinarnych zorganizowanych w ramach realizacji innowacji pedagogicznej „Dzieciaki w kuchni” odkryli prawdziwy smak potraw uczniowie klasy IIa, którzy przygotowali bukiet witamin czyli warzywa gotowane na parze.
Warzywa na parze - sposób przygotowania - warzywa (marchew, brokuły, kalafior, brukselkę, paprykę czerwoną, zieloną, żółtą) dokładnie myjemy. Marchew kroimy w plastry, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski, dodajemy po kilka cząstek brokułu i kalafiora. Wszystkie warzywa układamy w parowarze. Gotujemy do miękkości. Przyprawiamy je ziołami: bazylią, tymiankiem, estragonem, pieprzem, koperkiem, wedle smaku. Możemy je także odrobinę posolić.
Kochani! Warzywa na parze to danie kojarzące się ze zdrowiem. Zdrowa przekąska dla wszystkich.
Red. Ilona Przydatek