
Nakrywamy do stołu.
W tworzeniu miłego nastroju podczas posiłków bardzo duże znaczenie ma pięknie nakryty stół – zastawa stołowa, sztućce, obrus, serwetki i ładne drobiazgi. Dnia 16 grudnia uczniowie klasy IIa uczyli się przygotowywać świąteczny stół na specjalną okazję – wieczerzę wigilijną. Zajęcia zorganizowano w ramach realizacji innowacji pedagogicznej „Dzieciaki w kuchni”, których celem było wskazanie wartości dobrych manier, poznanie zwyczajów związanych z Bożym Narodzeniem, poszanowanie tradycji oraz rozbudzenie świadomości estetycznej.
Wieczerza wigilijna to bardzo szczególna okazja, dlatego też stół powinien być wyjątkowo starannie przygotowany. Stół do Wigilii tradycyjnie nakryliśmy białym obrusem, postawiliśmy odpowiednio ułożone talerze, pamiętając o dodatkowym nakryciu. Pod obrusem położyliśmy sianko.
Bardzo ważne są też dekoracje, które nadają świąteczny nastrój. Na naszym świątecznym stole znalazły się świece i konfetti w kształcie choinek. Przy każdym talerzu ułożyliśmy sztućce. Stół ozdobiliśmy własnoręcznie upieczonymi piernikami oraz zrobionymi podczas zajęć plastycznych mikołajkowymi serwetkami.
Wigilia to jedno z nielicznych świąt w roku, kiedy większość ludzi stawia na stołach podobne potrawy. Zgodnie z tradycją powinno ich być 12 (symbolizują 12 apostołów) i koniecznie muszą być postne. Oczywiście wiele zależy od naszych upodobań i regionu w którym mieszkamy. Jednak produkty, z których powinny być przygotowane to przede wszystkim kasze, mąki, kiszona kapusta, groch, ryby, mak, miód oraz suszone owoce i warzywa. Podsumowaniem zajęć w klasie II a było podanie do stołu 12 tradycyjnych potraw wigilijnych.
Red. Ilona Przydatek