
PIECZEMY PIERNIKI- GINGERBREAD BAKING.
15 grudnia br.uczniowie klasy I pod kierunkiem wychowawczyni pani Izabeli Prendeckiej oraz pani Ani Gugałka z ogromnym zaangażowaniem zabrali się do pieczenia pierników. Dzieci wspólnie z nauczycielkami formowały i wałkował ciasto piernikowe. Dużą radość sprawiło uczniom odciskanie różnorodnych kształtów ciasteczek. Największym powodzeniem cieszyły się kształty serc, choinek, gwiazd, piernikowych ludzików oraz reniferów. Tak przygotowane ciasteczka trafiały do piekarnika. Na smaczne efekty trzeba było poczekać tylko kilka minut. W całej szkole unosił się korzenny zapach przywołujący wśród zebranych – zarówno dzieci, jak i dorosłych – najmilsze wspomnienia świąteczne.
Podczas zajęć uczniowie mieli okazję pouczyć się również się języka angielskiego. Inspiracją do upieczenia pierników była poznana na zajęciach z języka angielskiego historyjka obrazkowa oraz piosenka o piernikowym ludziku. Pani Ania powiedziała uczniom jak w języku angielskim nazywają się poszczególne składniki, niezbędne do upieczenia pierników. Ponadto uczniowie poznali angielskie nazwy odciskanych kształtów oraz powtórzyli sobie nazwy części ciała utrwalone na piernikowym ludziku. Podczas degustacji pani Iza wspólnie z uczniami dokonała ewaluacji zajęć. Wystarczy zerknąć na radosne miny dzieci, żeby dowiedzieć się jak ocenione zostało przez dzieci kulinarne przedsięwzięcie. Serdecznie zachęcamy wszystkich rodziców i dzieci do upieczenia w swoich domach pierników według naszego przepisu.
Przepis na pierniczki
- 0,5 kg mąki pszennej
- 0,5 kg mąki żytniej
- 1 kostka Kasi
- 2 opakowania przyprawy do pierników
- 2 łyżeczki sody
- 2 lub 3 łyżeczki kakao
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki cukru ( na karmel)
- 0,3 miodu płynnego
- 0,5 szklanki wrzątku
Mąkę , kakao, przyprawy i sodę wymieszać w misce. Dodać pokrojoną na drobno miękką margarynę, którą delikatnie rozkruszam rękoma na mniejsze kawałki. Jajka utrzeć z cukrem, dodać do wcześniej wymieszanych składników. Zrobić karmel. Na patelni rozpuścić cukier, dodać wrzątek i miód. Wszystko wlać do miski i zagnieść składniki na jednolitą masę. Masa powinna być elastyczna i przyjemna w dotyku. Uformowane pierniczki piec kilka minut (7-10 minut) w temperaturze 180 -200 stopni.
Red. Anna Gugałka