
Pieczemy gofry w kształcie serduszek.
Wszystkie dzieci uwielbiają zajęcia kulinarne o czym przekonaliśmy się już wielokrotnie. W związku z tym wychodząc naprzeciw ich zainteresowaniom zorganizowaliśmy w naszych klasach walentynkowe pieczenie gofrów. Dnia 14 lutego uczniowie klasy IIa i III podczas zajęć kulinarnych zorganizowanych w ramach realizacji innowacji pedagogicznej pod hasłem „Dzieciaki w kuchni” piekli gofry w kształcie serduszek. Przy okazji zajęć kulinarnych uczniowie poznali zasady posługiwania się urządzeniami elektrycznymi takimi jak: mikser i gofrownica. Połączyliśmy dzięki temu przyjemne z pożytecznym.
Wszystkie grupy poznały dokładny przepis na gofry. Uczniowie chętnie wkładali składniki do przygotowanych misek, przeliczając dokładnie ilość szklanek, łyżek i łyżeczek. Potem było mieszanie ciasta. Następnie odbył się pokaz pieczenia gofrów w przygotowanej gofrownicy. Zapachy roznosiły się po całej szkole i przyciągnęły do naszej sali wielu łasuchów. Wszyscy z niecierpliwością czekali aż gofry będą gotowe. Każdy mógł sam zdecydować z czym będzie je jadł. Do wyboru był dżem lub cukier puder. Pycha! Gofry były tak pyszne, że co niektórzy skorzystali z dokładki. Wszystkie wyglądały apetycznie a smakowały jeszcze lepiej. Gofry wyszły wyśmienite.
Uwielbiamy takie kulinarne zajęcia, ponieważ to sama przyjemność spożywać to, co się samodzielnie przygotowało. Gofry - uważamy za udane... niestety bardzo szybko zniknęły. Ale była zabawa! A jaka słodka!!!
Efekt naszej wspólnej pracy poniżej.
Red. Ilona Przydatek