
Jak zrobić pyszne kakao?
Gotowanie kakao to niezwykle trudna sztuka. Wszyscy lubimy kakao, ale często idziemy na przysłowiową łatwiznę i sypiemy do kubka proszek kakaopodobny - słodki, ale jakże odbiegający smakiem i wartością od prawdziwego kakao.
Jak ugotować prawdziwe kakao? Uczniowie klasy II A już to potrafią.
- Najpierw należy pomieszać kakao z cukrem i niewielką ilością mleka.
- Na jedną szklankę mleka potrzebujecie jedną łyżeczkę suchego kakao i łyżeczkę cukru.
- W międzyczasie zagrzać mleko na kuchence.
- Tak przygotowaną mieszankę kakao, cukru i niewielkiej ilości mleka, wlać do garnka z ciepłym mlekiem i zagotować.
- Nalać kakao do kubków i rozkoszować się jego smakiem.
Tym sposobem przygotowaliśmy sobie przepyszne kakao. Tłusty Czwartek okazał się świetną okazją do kultywowania zwyczajów i tradycji polskich oraz naszych kulinarnych eksperymentów. Kakao podaliśmy z pysznymi pączkami.
Dni nadal zimne, na dworze szaro i ponuro... Najlepszym lekarstwem będzie pyszne gorące kakao. Wprowadźcie nasze porady w życie i poczujcie inny smak kakao! Myślimy, że będzie Wam smakować.
Zajęcia zorganizowano w ramach realizacji innowacji pedagogicznej „Dzieciaki w kuchni”.
Red. Ilona Przydatek