
Babeczki wielkanocne.
Uczniowie klasy drugiej edukacji wczesnoszkolnej postanowili włączyć się w wir świątecznych przygotowań. Ustalili, że przygotują słodkie wypieki do wielkanocnego koszyka. Bardzo ochoczo zabrali się do pracy. Przeszukali strony, na których są eksponowane przepisy na babeczki wielkanocne oraz skorzystali z rad swoich mam i babć. Po analizie składu produktów i czasu wypieku dzieci wraz z wychowawczynią Beatą Taracińską wybrały najlepszy przepis. Gdy wszystkie produkty potrzebne do wypieku znalazły się w szkole, podzielili się na grupy. Następnie pamiętając o higienie i zasadach bezpieczeństwa w trakcie pracy z urządzeniami elektrycznymi zabrali się do odmierzana, oddzielania, miksowania, ucierania, rozpuszczania, natłuszczania, wypełniania, topienia i pieczenia.
Cudowny zapach wielkanocnych babeczek rozniósł się po całej szkole zwabiając ciekawskich kolegów do szkolnej stołówki. Drugoklasiści skwapliwie pilnowali czasu pieczenia. Rumiane babeczki były wyjmowane z foremek i odkładane do przestudzenia. Następnym krokiem w edukacji cukierniczej było zdobienie. Każde ciastko było inne, fantazyjne ozdobione, niepowtarzalne. Młodzi adepci sztuki cukierniczej zaprezentowali własne, oryginalne pomysły.
Ostatnim etapem przygotowania świątecznej niespodzianki było pakowanie babeczek. Wyjątkowe ciastka należało odpowiednio zapakować! Przeźroczysty cylofan, odpowiednia wstążka i kilka gałązek bukszpanu dopełniły dzieła. Należy przyznać, że kolejny raz drugoklasiści stanęli na wysokości zadania i udowodnili, że nie ma dla nich rzeczy niemożliwych!
Radosnych świąt i smacznego!
red. B. Taracińska